Какво обича вътрешната албиция - тропическа красота "копринена акация"

Кажете ми, има ли нужда от закрила на албиция някакви специални условия на задържане? Може би се нуждае от повишена влажност или специална температура? Приятелка ми даде малък храст, тя самата е израснала от семена заради интереса. През лятото всичко беше наред, но с настъпването на зимата албицията ми започна да се разтяга силно. Нещо, което тя не харесва, но това, което не разбирам.

стая albicia

Издълбаните му листа наподобяват акация, но малко култури могат да се сравнят с толкова нежен цъфтеж. Изящната красота на стайната албиция ще ви зарадва с пухкави въздушни съцветия с невероятно ароматен аромат. И въпреки че се смята за доста капризно растение, просто е необходимо да се опитаме да засадим това чудо на природата. И няма да ви е трудно да изпълните всички прищявки на албицията, ако знаете какво обича и от какво се страхува.

Вътрешна албиция - условия за отглеждане на саксийно растение

битови условия на стайна албиция

Родом от подсемейството на мимозите, албиция е термофилна и широколистна култура. Най-често може да се намери в природни условия или градски паркове в региони с умерен климат. Там албицията расте до 10 м височина под формата на дърво или огромен храст. Короната му наподобява чадър, широко разперен, но в същото време запазващ деликатността. И всичко това благодарение на уникалната зеленина с дълги дръжки. Върху тях има двойно перални листни плочи, боядисани в наситено зелен или синкав цвят.

Характерна особеност на албицията е способността на листата да се затварят по протежение на дръжките вечер.

У дома те растат предимно с албиция Ланкаран, известна още като копринена акация. В саксия той нараства до максимум 2 м и цъфти с красиви големи цветя с розов или червеникав цвят. Албизия много обича светлината, така че изберете най-осветеното място за нея, особено през зимата. Но така, че през лятото парещите лъчи на слънцето да не падат върху нежните листа.разцвет на албицията

Копринената акация не е взискателна към влажността на въздуха и понася добре сухия въздух. Предпочита умерените температури, но през лятото е по-добре да изнесете саксията в градината. През зимата албиция започва период на почивка, който тя трябва да прекара на хладно място. Не забравяйте да го вземете на закрито, но го поставете в помещение, където температурата не е по-висока от 10 ° C, но не по-ниска от 5 ° C на топло.

Как да се грижим за стайна албиция

как да се грижим за албицияАко осигурите комфортни условия за живот на копринената акация, няма да е много трудно да се грижите за нея:

  1. През периода на активен растеж, от пролетта до края на лятото, обилно поливайте, след като горният почвен слой в саксията изсъхне. Вземете вода само със стайна температура. През периода на покой растението не се нуждае от такова количество влага, така че поливането трябва да бъде намалено до минимум.
  2. Два пъти месечно, от март до септември, прилагайте превръзка. Минералните комплекси са подходящи за декоративни широколистни стайни растения.
  3. Пресаждайте младите храсти всяка пролет в по-голяма и по-висока саксия. За възрастни с албиция трансплантацията е достатъчна на всеки 3 години. Или обновяване на горния слой на почвата, ако храстът е много голям.

Албицията се размножава чрез семена и резници. Семената отглеждат много време и за това им е необходима оранжерия. По-лесно и по-бързо е да отгледате нов храст от резници. През юни отрязваме полувластено стъбло от млад растеж и го вкореняваме в рохкав субстрат.

Семенна албиция

Градина

Къща

Оборудване