7 начина как да се справите с комарите в лятната си вила

как да се справим с комарите в лятната им вила Единството с природата, спокойствието и възхитителната релаксация в беседката на селска къща често се нарушават от досадни насекоми. Ето защо въпросът как да се справим с комарите в тяхната лятна вила никога не губи своята актуалност. Има много начини да се отървете от малките чудовища. Някои са свързани с високите технологии, други с използването на химикали. Не по-малко ефективни са народните методи, принуждаващи насекомите да напуснат "забранената зона". Преди да научим как да се справяме с комарите в тяхната лятна вила, нека да опознаем по-добре безмилостния враг.

Опасна „игра“ на нежелани съседи

досаден комар

Кърваво смучещо насекомо (обикновен комар) се среща в почти всички краища на планетата. Размерите му са от 3 до 7 мм, така че е чудесно замаскиран и не попада в полето на човешкото зрение. За да запазят съществуването си, женските пият соковете от различни растения. Но що се отнася до развитието на бъдещото потомство, те се хранят с кръвта на животните и хората.

За съжаление комарите често пренасят заболявания като енцефалит и менингит. След ухапване по тялото се появяват подутини или алергична уртикария.

Оказва се, че мъжките се нуждаят само от растителна храна и не са толкова опасни за хората.

женската снася яйцаОбикновено женските снасят яйцата си във всякакви контейнери с топла вода, където има изобилие от органични компоненти. Не заобикалят и естествените „резервоари“ с много зеленина. Потомството се развива доста бързо. Целият процес обикновено отнема от 2 до 8 дни. Всичко зависи от температурата на течността, в която се намират ларвите. Само като се вземат предвид тези факти, е възможно да се подготвим за надеждна защита на своята територия.

Как да се справим с комарите в тяхната лятна вила

досаден комарДумата "борба" е пряко свързана с воденето на война. И наистина е така. Без специални тактики, устройства и химическо „оръжие“ е невъзможно да се победят опасни и досадни „вампири“. Помислете за 7 доказани начина да се отървете напълно от врага.

"Ликвидация" на водоеми

покриват изкуствени резервоариТъй като женските снасят яйцата си в тези области, първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от тях. Разбира се, езерото, езерото и реката не са по силите на хората.

Въпреки това, на територията на лятната вила може да има различни резервоари с топла вода.:

 • резервоари за поливане на градината;
 • изкуствени басейни;
 • декоративни фонтани;
 • поилки за домашни любимци и птици.

варел водаВ този случай борбата с комарите в лятната вила започва с проверка на територията. Откритите резервоари са покрити с капаци или найлоново фолио. Основното е, че няма дори най-малките пролуки, където женският комар може да проникне.

Като се има предвид факта, че насекомите снасят яйцата си само в застояла вода, то трябва да се сменя редовно. А също така е ефективен срещу размножаването на комари.локва след дъжд

За съжаление такива моменти могат да станат причина за нашествието на „вампири“:

 • локви, които не изсъхват след дъжд;
 • гориста местност до дачата;
 • сенчеста зона за отдих.

Проблемът се решава чрез прилагане на драстични мерки. Ако е възможно, покрийте локвите със земя. Плътните гъсталаци редовно се разреждат и се опитват да поддържат лятната вила чиста.

В малките басейни е препоръчително редовно да сменяте водата, за да не се появят в нея яйца от комари.

Диверсионна маневра

отглеждане на специални билкиРастенията със силен аромат са безопасно средство за борба с комарите.

Насекомите не понасят:

 • градинска четка;
 • мента;
 • лавандула;
 • домати;
 • мъдрец;
 • босилек;
 • чесън.

Култури са засадени в селската къща по периметъра, като лек за комари, готови да "завземат" територията. Например, доматите се поставят в градината. Пелин - в края на градината. Лавандула, босилек, градински чай и мента се смесват хармонично в цветното легло. Едни и същи треви "украсяват" крайбрежната зона на различни изкуствени и дори естествени резервоари.

За защита на жилищното пространство се използват ароматни масла, които се продават свободно в аптеките. Течността се нанася върху чиста салфетка и се окачва на вратата или отворения прозорец.етерични масла против комари

Най-често използваните масла са:

 • кедър;
 • карамфил;
 • евкалипт;
 • анасон.

Ако есенциалната течност не е на разположение, направете си тинктура от пшенична трева сами. Тревата (около 100 g) се залива с вряща вода. Издържат 15 минути, след което филтрират. Кожата се избърсва с течност или се напоява парче плат, което се оставя на изхода от жилищните помещения или в беседката.

Използването на ароматни масла е подходящо, ако миризмата не е алергична към обитателите.

Силата на „невидимите“ оръжия

химически репелент против комариИзползването на химия за убиване на комари на територията на лятна вила се счита за най-простият и най-достъпен вариант. Има огромен брой инструменти, които служат като надеждна защита на човек от малки чудовища.

Най-популярните са:

 • лосиони с различни аромати;
 • спрейове;
 • хапчета;
 • плочи;
 • аерозоли;
 • спирали;
 • токсични течности.

medilis ципВсяко лекарство служи за основната цел да убие комари в рамките на 2 до 6 часа. Начинът, по който се използват, обаче е различен и като правило е посочен на опаковката. Освен това има пиротехнически репеленти. Те се инсталират на чист въздух и се запалват. В резултат на това се образува дим, който има пагубен ефект върху „вампирите“.

Често летните жители използват химия против комари за третиране на мястото, за да се отърват от вредители за дълго време.лечение против комари

Специални вещества се пръскат на места, където насекомите могат да се размножават:

 • канавки с вода:
 • дренажни канали;
 • мазета;
 • огради;
 • храсти;
 • дървета.

Услугите, които са предназначени да вършат тази работа най-добре. Те работят в защитни костюми, ръкавици и специални шапки. Това предотвратява достигането на химикали до кожата и дихателните пътища. Въпреки че лекарствата не са опасни за хората, при самолечение на мястото от комари трябва да се придържате към установените правила за безопасност. И също така, установените дози и инструкциите, посочени на опаковката.

Обилното пръскане предпазва лятната вилна зона от насекоми за около месец.

Мощни системи за плашене

ултразвукови устройстваВ древни времена изглеждаше, че нашествието на ухапващи насекоми не може да бъде спряно с голи ръце. Но векове по-късно се появяват интересни устройства. Те възпроизвеждат ултразвук, който летящите вампири не могат да понасят. Такива системи против комари са поставени на мястото, така че те го заобикалят.

мини уредиВ допълнение към стационарните устройства има и други опции. Те са прикрепени към връхни дрехи или ключове. Ултразвукът се простира на около 50 m². Единственият недостатък на устройствата е устойчивостта на някои видове комари към подобни звукови вълни. С такива устройства е удобно да готвите барбекю на открито или просто да се отпуснете в беседката.

Ловци и трофеи

специални лентиБорбата с комари в лятна вила напомня донякъде на ловци, които поставят капани в гората. Разбира се, комарите са твърде малка „игра“, но има капани за това. Най-популярният вариант е лепкава лента. Той е прикрепен към тавана в спалнята, хола, на верандата и в беседката. Излъчва специфичен аромат, който привлича комари. Но когато кацнат на повърхността, те остават там завинаги.

За нощта са предвидени лампи с решетка с ниско напрежение. Насекомите са склонни да летят на ярка светлина. Но седнали на устройството, те умират от електрическия ток.

специални лампиНяколко такива лампи са инсталирани на широка площ. По този начин е достатъчно „ловецът“ да подготви капани и „трофеят“ няма да закъснее.

И така, научихме как да се справяме с комарите в тяхната лятна вила по най-популярните начини. Всеки от тях има свои плюсове и минуси. Това обаче не оставя на насекомите никакъв шанс за успех. Нека нашата почивка и работа в страната винаги носят истинско удовлетворение и радост.

Как да се справим с комарите в тяхната лятна вила и как да извършим обработка - видео

Градина

Къща

Оборудване