Ние оформяме короната и поддържаме нейната форма - подрязваме каталпата през пролетта

Каква е времевата рамка за подрязване на каталпа през пролетта и как да се направи правилно? Купихме малко дърво на около две години, докато то расте в саксията ни, но смятам да го засадя в градината. През изминалото лято даде много млади клони и ми се струва, че има дори и допълнителни. Короната по някакъв начин се е разпаднала, беше кръгла и сега те стърчат в различни посоки. Кога може да се направи формираща резитба и как?

подрязване на каталпа през пролетта За невероятно красивия си и дълъг цъфтеж е наречен „дървото на щастието“, а заради много големите си листа се нарича „слонски уши“. Под разстилащата се плътна корона се създава уютен сенчест ъгъл за лятната ваканция. Подрязването на каталпа през пролетта е една от основните дейности, които ще помогнат на дървото да запази оригиналната си кълбовидна корона. Характерна особеност на културата е нейното много бързо развитие. Годишният прираст е най-малко 60 см, а при благоприятни условия каталпата дори удължава издънките си с повече от 1,5 м за една година. В същото време тя перфектно понася резитбата, която не само помага да се придаде и поддържа желаната форма на дървото, но също така предотвратява болести дърво. В удебелената корона няма достатъчно светлина за всички издънки, те започват да се разтягат и огъват. В допълнение, в резултат на ограничен достъп на въздух могат да се появят различни заболявания. Следователно каталпата трябва да се отрязва всяка година и то повече от веднъж.

Кога е най-подходящото време за резитба

време за подрязване на каталпа

Подобно на други градинарски култури, каталпата започва активен соков поток с пристигането на пролетта и настъпването на температурите над нулата. Важно е да имате време да направите първата резитба през текущия сезон, преди дървото да влезе в тази фаза и пъпките да набъбнат по него. Конкретните условия зависят от региона на отглеждане. Колкото по-топъл е климатът, толкова по-рано можете да отрежете и обратно.

Вторият етап от образуването на каталпа се провежда в края на пролетта, след като завърши цъфтежа. По това време може да се появят издънки на багажника или от корените, както и кълнове по клоните. Обикновено те нарушават предвидените очертания на короната и също трябва да бъдат премахнати.

Подрязване на каталпа през пролетта - особености на процедурата в зависимост от нейния вид

каталпаНа първо място, през пролетта се извършва санитарна резитба, чиято цел е да освободи дървото от ненужни и повредени издънки. Също така, в началото на вегетационния период, короната започва да се формира.

Каталпс, отглеждани от семена, имат функция за огъване след пресаждане на разсада на постоянно място. В този случай дървото не трябва да бъде пощадено: то е драстично отсечено, под пънчето. В резултат на това се появява много млад растеж, от който се избират най-гладките и силни издънки и вече от тях те образуват дърво. Останалата част от печалбата също трябва да бъде премахната.

Санитарна резитба

санитарна резитба на каталпаПо време на пролетната санитарна резитба се изрязват напълно следните клони:

  • суха;
  • замразени;
  • засегнати от болестта;
  • расте вътре в короната;
  • пресичащи се.

Формираща резитба

как да се оформи коропа на каталпаКаталпата обикновено е оформена като стандартно дърво. За това:

  1. Стъблото започва да се формира на ниво най-малко 40 см от почвата, като се отстраняват всички клони, растящи на ствола под тази марка.
  2. За да се създаде кръгла корона, се избират скелетни клони в размер на 4-5 парчета, растящи от багажника под широк ъгъл. Те трябва да бъдат разположени възможно най-равномерно около стъблото. Останалите се изрязват.
  3. Ако скелетните издънки са опънати и не искат да се разклоняват, горната част се отрязва.Това допринася за удебеляването на клона и появата на странични процеси.

След основната формация короната на каталпата ще трябва да се поддържа само ежегодно, като се отстраняват клоните, избиващи от нея и изтъняващи.

Образуване на короната на каталпа под формата на топка върху багажника

Градина

Къща

Оборудване