Поддръжка и правилно използване на ножиците

резитба в градината При подрязване на овощни дървета и ягодоплодни храсти любители градинари използват резачка. Този градински инструмент се използва също за присаждане на резници върху запаса и премахване на клони „на пръстена“. С помощта на резачка с удължена дръжка можете да оформите короната на зрели дървета.

За да може секачът да служи дълго време, трябва да се използва правилно, а за да се избегнат повреди - да се знае от какви части се състои инструментът и да се поддържа правилно.

Аксесоари и ножици за подрязване

Градинската резачка се състои от две части: режещото острие и сърповата част. За разлика от ножицата, резачката има само едно острие. Полумесечната му част не е заточена и служи за затягане на клона.

Режещата част на ножиците винаги трябва да е по-близо до дървото. Това ще ви позволи да премахнете клони "на пръстена", без да оставяте "пънове". Ако трябва да присадите дръжка върху подложката, тогава сърповидната част трябва да бъде поставена по-близо до дървото. Това ще направи среза наклонен и гладък.

Пружината на секатора трябва редовно да се затяга с отвертка. Преди есенната обработка на градината пролетните ножици се смазват. Пролетната грес се доставя с маркови секатори.

В продажба има пластмасови градински секатори за пролетта. Тези инструменти са подходящи само за подрязване на стайни зелени растения и млади храсти. Такива резачки не са подходящи за третиране на дървета.

Доставя се и с някои маркови ножици за подрязване:

  • резервни остриета;
  • брус или шкурка;
  • комплект резервни пружини.

Веднъж годишно остриетата на режещите ножици се заточват. След подрязване на дървета и храсти, ножиците за подрязване трябва да се съхраняват правилно.

Съхранение на ножиците

След употреба ножиците за подрязване трябва да се почистят от остатъци от дървесен сок, така че остриетата да не ръждясват по време на съхранението. Ако вашият градински инструмент няма вградена предпазна ключалка, закупете разглобяема за безопасно съхранение.

Ако частите на инструмента са изработени от мек метал без пръскане на титан, ножиците за подрязване се съхраняват на тъмно място с ниска влажност. Същото правило важи и за резервните лопатки и пружини.

Преди да започнете да подрязвате, трябва да подготвите инструмента за работа: заточете острието, затегнете и смажете пружината на инструмента. Сърповидната част на ножицата е „одрана“ с шкурка, като се отстраняват всички неравности.

Градина

Къща

Оборудване