От какви грижи се нуждае жив плет от върба?

върбов плет Най-важното е да подготвите мястото за кацане за зелената ограда. Грижата за върбови живи плетове се състои от правилно хранене. За да може върбовият плет да расте по-бързо, през лятото трябва да се внасят азотни торове в почвата. Освен това подстригвайте живия плет поне три пъти на сезон. Тогава върбата ще формира повече растеж, а зелената ограда ще стане по-плътна.

Засаждане на жив плет

Върбовият плет е поредица от върбови клонки, свързани помежду си. Като правило връзките се правят със същата ширина - 1 метър, но така нареченият скелет на живия плет може да бъде с различна височина (от 1,5 до 4,5 м). За да върби добре върбата, за засаждане трябва да изкопаете изкоп с дълбочина 1/5 от височината на клонките. Почвата в изкопа трябва да се напои добре и след това да се засади участък от оградата. През първата година след засаждането върбата, както всяко друго растение, образува коренова система. Следователно живият плет трябва да се полива обилно, а почвата до него да се мулчира. В началото на пролетта, когато засаждате, за по-добро оцеляване на върбовите клонки е необходимо да добавите нитроамофоск в почвата.

Проблеми, от които жив плет може да помогне да се отървете

Живите плетове от върба са отлична защита от вятър. Клонките в снопа са разположени близо една до друга и са здраво закрепени. Поради това те растат заедно в една монолитна ограда още през втората година след засаждането. Ако искате сайтът да изглежда добре, засадете около него жив плет от върбата. През пролетта върбата е покрита със златни цветя, които привличат опрашващите насекоми на мястото. Миризмата на тези цветя отблъсква някои вредители, като листни въшки.

Живите плетове от върба също могат да помогнат да се отървете от застоялата вода, ако я засадите на място, където се натрупва влага. В този случай върбовият плет не се полива, грижата за него се състои само в изрязване на оградата.

Подстригване на жив плет

Живият плет се подстригва три пъти годишно. За силно израстване на живия плет резитбата е най-добре да се прави всеки месец през лятото.

За резитба използвайте електрическа машина за подстригване на жив плет или градински ножици, тъй като ножиците за подрязване са неудобни за оформяне на върбови храсти. Опитайте се да изрежете издънки на върба под различни ъгли, така че младите издънки да се преплитат и да изглеждат по-естетически.

Ако закупите сноп клонки с височина 1,5 м, тогава можете да отглеждате жив плет с височина 1,8 м. Можете да изчислите височината на оградата, като използвате формулата: височина на сноп + 30 см растеж. Освен това клоните на върбата започват да се наклоняват към земята . Оградата ще стане твърде обрасла и може да се подстригва само с електрическа фреза.

Градина

Къща

Оборудване