От каква грижа у дома се нуждае юка?

Юка в интериора В южните райони юка, родом от Централна Америка, може да расте на открито, но в средната лента й липсва топлина, така че може да се намери само в интериорния дизайн. Грижата за юка у дома трябва да се основава на навиците и предпочитанията на растението, заложени в родината.

В природата юката е изцяло или частично облистена, големи храсти. Ако зеленината от долните нива на дадено растение изсъхне и отпадне, юката напомня много на палмово дърво с гол лигнифициран ствол и куп твърди листа на върха. Погрешно е обаче да се смята това, принадлежащо към семейство агави, палмово дърво.

Юка има плътни, стърчащи в различни посоки или леко увиснали листа, заострени ланцетни. Краищата на листните пластинки са покрити с дълги, твърди косми. В природата дължината на такъв лист може да бъде до метър, при закритите сортове листата са по-скромни и често не растат повече от 50 см. Въпреки това, в стаята юка, както е на снимката, листата могат да бъдат не само зелено, но пъстро, украсено с ярко жълти или бели ивици.

Юка в ландшафтния дизайн

С такъв суров външен вид, характерен за пустинните и полупустинни растения, юката цъфти невероятно красиво, изхвърляйки мощни вертикални цветни стъбла, осеяни с маса пъпки. Цветята наподобяват бели, жълтеникави или розови камбани.

Юка цъфтиПопадайки в къщата като достатъчно малко растение, юката след няколко години се превръща в голям храст или дърво, което изисква специално лечение и грижи.

Как да се грижим за юка, за да запази компактната си форма, малък, подходящ за стая? Какво трябва да се направи, за да се почувства растението като у дома си?

Прочетете също статията: стрептокарпус - тайни за съвети за грижи и отглеждане!

Характеристики на грижите за юка у дома

Като стайно растение най-често се отглеждат сортове, които са естествено свикнали със сух климат и изобилие от слънце. Такива екземпляри могат да издържат на температурни колебания, не се страхуват от сух въздух в апартамента и са непретенциозни към състава на почвата.

Юка в детската стаяИ все пак, такова издръжливо растение има слабости. За юка основната опасност е прекомерна поливанеособено в комбинация със студен въздух в помещенията.

Ако се съмнявате дали трябва да поливате юката, по-добре е цветар да отложи процедурата за ден-два. Растението ще толерира краткотрайна жажда без никакви проблеми, но веднага ще ви уведоми за излишната влага.

Честотата на поливане и количеството поливна влага зависи от:

 • от сезона;
 • върху температурата и влажността на въздуха в стаята или в градината, където растението се изнася за летните месеци;
 • от размера на цветето на стаята юка, както е на снимката;
 • върху обема на саксията и върху способността на почвата да изпарява водата.

От пролетта до есента почвата се навлажнява често и обилно, тъй като субстратът изсъхва до дълбочина 2–5 см. Тогава поливането става по-рядко и щадящо. Колкото по-студено е в стаята, толкова по-малко вода консумира растението. Ето защо грижите за юка у дома постоянно се коригират. Влагата за напояване не трябва да прониква в гнездото на листа. По-добре е да не изливате вода между стволовете, които растат плътно в една и съща саксия. И в двата случая съществува риск от гниене, което застрашава загубата на цвете.

Поливането се комбинира с дресинг, които се провеждат от пролетта до есента. Особено важно е да се поддържа растението по време на периода на цъфтеж.

Интериорна декорация YuccaСухият въздух не е ужасен за юката, но за да се поддържа чистотата на листата и да се подобри дишането им в горещо време, короната може да се избърше с влажна, добре изцедена салфетка.За да се избегнат изгаряния, след такава процедура юката не трябва да се излага на слънце. По-правилно е да се организира "измиването" на цветето вечер, защото короната ще изсъхне добре през нощта.

Юка обича светлината, топлината, но не понася студен вятър и течение. За да е по-лесно да се грижите за цветето у дома, юка се намира на южния прозорец.

Юка в зоната за отдихГолеми екземпляри се поставят близо до прозореца. Растенията също харесват тази полусянка. Основното е, че пряката слънчева светлина пада върху короната поне три часа на ден и растението не страда от прекомерна влага. През лятото саксията се изнася на балкона или верандата. Ако годината е топла и собственикът на цветето не се страхува от растежа му, тогава юката може да бъде засадена в земята.

За закрита юка, изнесена на чист въздух, както е на снимката, ще бъде приемлива температура от около 18-25 ° C. Но когато нощните температури спаднат до 12–16 ° C, по-добре е да върнете саксията в къщата. Минимално допустимата температура за тази култура е +8 ° C.

Също така разберете:как да печем кестени във фурната?

Как да трансплантирате юка у дома?

Трансплантацията на юка, както и на други закрити култури, е сериозен стрес. Следователно си струва да се извърши такава процедура в два случая:

 • когато кореновата система е нараснала толкова много, че е заела цялата саксия, не оставяйки място за земята;
 • когато растението се нуждае от спешна помощ поради гниене на корените или други грешки, допуснати при грижа за юка у дома.

Присаждане на растение за възрастниВ първия случай малки растения се прехвърлят в саксия с малко по-голям диаметър, в която предварително се напълва дренажът. Празните места се запълват със свеж субстрат, като едновременно се обновява горният слой на старата почва.

Юка на обществено мястоНо как да засадите стая юка, на снимката, и да се грижите за нея, ако растението вече заема много място, а собственикът не иска да позволи по-нататъшен растеж?

За да ограничите растежа, саксията не се променя. И преди да присадите юката у дома, кореновата система на растението се отрязва с около една четвърт с чист остър нож. Местата на разфасовките се обработват със смлян въглен. В саксията се изсипва нов дренаж и почва. И тогава растението се засажда. Не забравяйте да изсипете пресен субстрат отгоре. Годишното добавяне на нова почва също е ограничено в ситуация, когато растението вече е твърде голямо за разсаждане.

След пресаждането юката изобщо не се полива два дни, а след това почвата се внимава много и умерено навлажнява, като се изчаква повърхността да изсъхне.

Юка расте добре в готов, закупен субстрат, но можете да направите почвата със собствените си ръце, като смесите пясък и листна почва в равни пропорции. За осигуряване на хранене към тях се добавя половината от хумуса.

Размножаване на юка у дома

Юка губи своя декоративен ефект и се нуждае от резитбаДокато расте, стволът на юката става гол и става като домашна палма. Колкото по-високо става дървото, толкова по-бързо губи своя декоративен ефект. Все по-проблематично е да се поддържа и да се грижи за него. Как да върнем растението до приемлив размер и предишна привлекателност?

Оказва се, че ако отрежете върха на юка с куп листа и фрагменти от багажника от поне 10 см, тогава можете да подмладите старото растение и да получите ново. В същото време, грижата за юка "палма", на снимката, у дома не е никак трудна.

Операцията се извършва през пролетта, когато започва периодът на растеж. Растението предварително се полива добре. И след няколко дни горната част на юката се отрязва с остър нож. Останалите пънчета могат да бъдат подстригани до желаната височина. Когато плачещият разрез изсъхне малко, той се третира с градинска смола.

Бъбреците се събуждат върху останалия багажникСаксията се прехвърля от сянката, където растението ще прекара около два месеца. Юката обаче не е необходимо да се полива. Без корона растението не може да консумира вода, която само се превръща в източник на болести и гниене.

Младо растение от апикален разрезВ топлината на стъблото на юката, пъпките, които са спяли преди, скоро ще станат забележими. Когато от тях се развият нови розетки от листа, растението се прехвърля на светлина и започва обичайната грижа за юката у дома.

Върхът не се изхвърля, тъй като е отличен посадъчен материал за бързото възпроизвеждане на юка у дома.Долните листа отгоре са спретнато откъснати и след това резникът се пуска в мокър пясък, покрива се с торба или филм и се поставя на топло място. Отнема не повече от месец за вкореняване, а след това върхът със собствените си корени се прехвърля в саксия, където юката трябва да расте по-нататък.

Трансплантация на Юка след покупка - видео

Коментари
 1. Глеб

  Все още

 2. Максим

  Добър ден. Кажи ми какво да правя. Юка изсъхва, по листата растат светли петна и забелязах малки черни буболечки и петънца, залепнали по листата. На все още зелени, те също са. Разбира се, че прекалих с поливането. Вече 3 седмици не се полива. Но как да се отървем от грешки?

  • Олга

   Това са вредители - трипси. Направете няколко лечения с фунгициди. Най-хубавото от всичко с Aktara.

   • Максим

    Благодаря. И колко често да се обработва? И може ли наркотик, който е изяден за първи път, да бъде използван повторно?

    • Олга

     Работният разтвор трябва да се използва незабавно, той не се съхранява. Повторната обработка трябва да се извърши не по-рано от две седмици по-късно.

     • Максим

      Благодаря много. Имате страхотен ресурс. Така че помагате на всички и то много бързо. Юката ми вече изглежда малко по-добре. И сега ще се отърва от паразитите.

 3. Азат

  Имам наследство от Юка на работа, тя беше в депресивно състояние, но успях да я съживя)) Листата позеленяха и тя израсна с голяма височина на цветя от саксията до короната на главата, 1.2- 1,3 метра. В края на април 2018г. Пресадих го в по-голяма саксия, сега искам да отрежа стволовете, за да стане цветето по-буйно и по-стабилно. В тази връзка въпросът дали ще даде нови издънки или ще разваля цветето така? Ще отрежа клони на височина около 10-13 см от точката на раздвояване, където започват листата.

  • Олга

   Не го разваляйте, така се оформя юката. Но бих отрязал на различна височина - ще бъде по-красиво (според мен). И не изхвърляйте върховете, от тях ще има прекрасни нови копия.

 4. Лили

  Добър ден!
  Моля, помогнете ми да се справя с моята юка.
  Такива кафяви петна започнаха да се появяват на багажника на мястото, където е прикрепен листът.
  Също така залита, листата се извиват малко, а долните са жълтеникави. Някои листа по някакъв начин сребърни (можете да видите малко на снимката)

  Ще приложа още една снимка в цял ръст

  • Олга

   На пръв поглед красив храст. Може би петна от излишната влага и може да залита, ако корените са изгнили и вече не се задържат. Проверете корена, коригирайте поливането и не препълвайте. Може да се лекува с фунгицид след трансплантация за профилактика.

 5. Лили

  Още една снимка в цял ръст

  • Лили

   Благодаря за отговора! Вече го пресадих, помислих и за гниещите корени, но не, добре са. Мисля, че е залитнал, защото наземната част е станала твърде голяма. Сега го задълбочих още малко, стана с 5 сантиметра по-ниско. Но не знам дали това е правилно? И поливането е ограничило

   • Олга

    Най-вероятно храстът просто е надраснал саксията си. Имах такава ситуация с драцената, така че тя повдигна горния слой на земята над саксията с корените си. И това, което е заровено, не е страшно.

 6. Ирина

  Здравейте! Ами затова не съм чел всичките ви съвети преди !!!! Вчера пресадих юката си в нова, по-голяма саксия и я напоих веднага. И на следващия ден тя започна да се огъва ... Страшно се притеснявам, до сълзи до тъга! Кажете ми каква тактика да избера след това?

  • Натали

   Оставете растението да се възстанови малко след пресаждането. Не поливайте, докато почвата изсъхне, след това залейте с йоден разтвор в размер на 3 капки на 2 литра вода.

 7. Дмитрий

  Добър ден.Багажникът на Юка стана мек, По леторастите на багажника се появиха големи издънки, подобни на корена. Моля, кажете ми какво да правя. С най-добри пожелания, Дмитрий

  • Олга

   Покажете снимката, за да можете да прецените ситуацията.

 8. Дмитрий

  Снимка на Юка

  • Олга

   Много интересно, все още не съм виждал това. Ако стволът е мек, това означава, че той изгнива и с течение на времето цялото растение ще умре, особено след като по зелените върхове също има тъмни петна и по върховете на листата ... Можете да опитате внимателно да отделите страничните клони и ги засадете. В този случай всички засегнати области трябва да бъдат изрязани. Можете също така да опитате да отрежете частично самия ствол - ако гниенето все още не се е разпространило по-дълбоко и достигне здрави, твърди и леки тъкани, можете също да го оставите. Почвата трябва да бъде заменена и всички растения (както клонове, така и левият ствол, ако има такива) се третират с фунгицид.

 9. Людмила

  Здравейте. Взех тази юка. Вече е твърде висок за тавана. Какво да направя, за да не порасне вече. Тя дори се наклони настрани.

  • Олга

   Възходящият растеж на юка може да бъде спрян само чрез навременна резитба. Трудно е да се каже без снимка, но ако стволовете са изкривени, изрежете ги на удобна за вас височина, така че да останат равномерни. Би било хубаво да се види ...

   • Людмила

    Ето такива

 10. Дина

  Здравейте. Моля, помогнете, ако можете! Загубих дървесна папрат, закрита. Листата почерняват и се ронят по стените. Ако се появи бягство от земята, то веднага почернява, не изсъхва, беше огромно, имаше няколко плешиви резници. Какво да правя, кажете ми, моля !!!

  • Олга

   Вътрешните папрати губят листата си, ако въздухът е горещ и сух. Но почерняването може да е сигнал за прекомерно поливане или наличие на заболяване. Опитайте се да му промените земята по пътя, като прегледате добре кореновата система. Най-вероятно корените гният. Лечението с фунгицид също няма да навреди.

 11. Дина

  Много благодаря!

 12. Александра

  Здравейте! Купих юка в края на август, първоначално в саксията имаше 2 ствола, месец след покупката реших да ги пресадя от транспортираната почва. Засадих го в различни саксии: по-малкият ствол е добре укрепен, върху него има много нови листа, всички зелени. И по-големият ствол все още не е укрепен и листата започнаха да пожълтяват, изсъхват и падат, въпреки че поливането и за двата ствола, както и условията на светлина и температура, бяха еднакви. Също така въведох тор за фикуси и палми преди около месец, поливам ги веднъж на 2 седмици.
  Източник: https://myvilla.cosmetius.com/yukka-ukhod-v-domashnikh-usloviyakh/

 13. Людмила

  Ето такива

  • Олга

   Много удължена юка, трябваше да се реже дълго време. Безсмислено е да се подпирате - стволът все още ще расте, докато долните листа ще продължат да падат, а новите там няма да растат. Не съжалявайте, отрежете целия връх, оставяйки не повече от 1/3 от височината. Така растежът веднага ще бъде по-компактен и ще се появят нови издънки. Вкоренете самия връх за всеки случай.

 14. Ирина

  Здравейте, тук дадоха юка (в средата), моля ви да дадете съвет какво да правите, затова в следващия пост ще прикача снимка на това, което бих искал да отглеждам юка

  • Олга

   Струва ми се, че вашата юка ще бъде малко по-различна. Първо, най-вероятно това е грешен вид цвете - листата ви са по-големи и по-широки. И второ, за да получите копие, което е на снимката, имате нужда от повече от едно растение. В саксията има 3 ствола и те са на различна възраст, за което свидетелства дебелината на стволовете. Трябва да отгледате още две юки и да ги комбинирате в една саксия. За да се получат такива гладки дебели стволове с куп листа на короната, юката се отрязва, като напълно се отрязва горната широколистна капачка.Що се отнася до мен, проблемът тук ще бъде различен: как да накарам юката да даде няколко странични клона на всяко стъбло. Вашето растение е израснало с един връх. Невъзможно е да се предскаже колко ще има.

 15. Ирина

  Бих искал да отглеждам "Като на снимката" голяма, равномерна Юка, спретната, но така че зелените листа да са красиви и спретнати и със среден размер. Разбирам, че желая много, но какво трябва да направя, за да не разваля цветето и все пак да се доближа до желаната декорация за залата след няколко години?

 16. Гюлжан

  Здравейте, моля, кажете ми какво не е наред с моето растение, ще приложа снимка, благодаря

  • Олга

   Вашата юка е изгнила отгоре. Снимката показва, че палмата вече е отсечена, но е пуснала само една странична издънка, а тази гние. Бих го отрязал, оставяйки не повече от ¼ от височината - така или иначе, долната част вече е започнала да губи листа и става плешива. И така има шанс след втората резитба да се събудят няколко пъпки. Но цветето все пак ще трябва да бъде трансплантирано в прясна почва и обработено с фунгицид. И не забравяйте да проверите корените - може и те да са пострадали. И от отсечения връх можете да изрежете и да вкорените резници, само че те не трябва да имат болни тъкани.

 17. Ирина

  Здравейте! И как съветвате при прости условия в апартамента да избършете листата с добре изцедена кърпа? Напръскайте много внимателно или „измийте със сапун“ като дезинфекция? особено за избърсване, необходимо ли е и колко често от прах, и за красота, и така растението да диша по-приятно? (и допълнително - фунгицид - меден сулфат е възможен и необходим като профилактика и колко често или не и е опасно в апартамента)? Благодаря ви много за съвета!

  • Олга

   Във всяка къща или апартамент, дори и най-чист, с времето се появява прах. Ако забележите, че листата са избледнели и вече не са толкова ярки - избършете с влажна гъба. Но ако стаята е хладна, по-добре е да откажете процедурата. Yucca по принцип няма специални изисквания за влажност на въздуха и се чувства доста добре у дома дори през зимата, с включено отопление. През лятото можете да поставите саксията навън и да си вземете душ, но само върху листа, така че водата да не попадне в изхода.
   Здраво растение без признаци на увреждане не изисква третиране с фунгициди. По отношение на меден сулфат, той може да се използва за стайни растения под формата на поливане под корена или пръскане, но стриктно спазвайки дозировката. Не забравяйте обаче, че това е отрова. В къщата е по-добре да използвате по-безопасни, но ефективни лекарства, например Fitosporin.

 18. Ирина

  Здравей, спаси ме! Вероятно имах Юка вкъщи от 3 месеца, всичко беше наред, поливам я веднъж седмично, защото стоеше на перваза на прозореца до радиатора на батерията. Не го залях („харесвам“), затова го направих както обикновено и го сложих на 0,5 метра на масата близо до същия прозорец (страхувах се, че на перваза на прозореца е батерия). В следващия коментар ще приложа и снимка.

 19. Ирина

  Това е Юка, писах за нея в предишния коментар, какво да правя? Как и как и колко да спестите? благодаря

  • Олга

   Може би тя нямаше достатъчно светлина? Като цяло не боли да проверявате корените, какво се случва вътре в саксията. Трансплантирайте го в прясна почва, точно през пролетта, с изплакване на корените в калиев перманганат. За профилактика лекувайте с фунгицид.

Градина

Къща

Оборудване