Изучаваме виолетовите заболявания и методите за тяхното лечение

Теменужката е болна Теменужките узамбара, така обичани от много производители на цветя у нас, както и другите стайни растения, за съжаление са податливи на нападения от вредители, страдат от неправилни грижи и са доста трудни за понасяне на болести от гъбичен, бактериален и вирусен характер.

За да не загубите растенията, украсяващи перваза на прозореца, е важно да разпознаете проблема възможно най-рано. Описанията на болестите на теменужките, техните снимки и лечение, които могат да спасят Сенполия от смърт, ще ви помогнат бързо да се ориентирате в ситуацията, да се грижите за растенията и да върнете здравето и красотата в търговските обекти.

Прочетете също статията: Intavir - инструкции за употреба за ягоди!

Защо теменужките не цъфтят у дома?

Виолет спешно се нуждае от помощ

Изправени пред проблеми с растежа на Saintpaulias, продължително отсъствие на цъфтеж или нарушаване на развитието на розетката, производителите на цветя аматьори трябва да търсят причини:

 • при неправилна грижа за стайни растения;
 • при вредители, които са се заселили на теменужки или в почвата;
 • при болести на теменужки, които имат различен характер и опасност за растенията.

Домашните любимци на начинаещи без опит най-често страдат именно от неграмотно организирани грижи. Особено скоро върху листата стават видими следи от неправилно поливане, липса на осветление и оплождане на теменужки.

С липсата на светлина, новите поколения листа изглеждат по-тъмни и по-малки в сравнение със старите. Дръжките се удължават, краищата на листните плочи се огъват нагоре. Растението бързо отскача, ако е поставено на осветена перваза на прозореца, защитено от течение.

Прекомерната влага в почвата води до смърт на растениетоЕдна от причините, поради които теменужките не цъфтят у дома, може да бъде прекомерна киселинност или соленост на почвата, неправилен подбор на състава на почвата. В този случай не само образуването на дръжки се забавя или напълно спира, но се наблюдава усукване на листа. Подобни симптоми могат да се наблюдават при дисбаланс в минералния състав, например при липса на азот, или с прекомерно поливане.

Теменужките Uzambara са необичайно чувствителни не само към количеството влага, постъпващо в почвата, но и към нейната температура.

Светлите петна по листните плочи сякаш напомнят на цветар как правилно да полива теменужките. Тази реакция на растението сигнализира за прекалено студена вода или изгаряне, причинено от излагане на слънце на мократа листна повърхност. Ето защо опитни производители на цветя препоръчват използването само на топла вода и поливане на Saintpaulias само вечер, когато вероятността от изгаряне е минимална.

Виолетови болести: гниене на листа и корени

Разпадане на стъблата и листатаНай-големият риск от гниене на дръжките на теменужките е при разделяне на растенията, изрязване и презасаждане на апикалната част на розетката или отделяне на деца. Причината за този проблем може да бъде както вредители, така и излишък поливане след дълъг период на относителна сухота на почвата. Гнилостните бактерии се установяват особено бързо върху увредените тъкани и увреждането на корените и стъблото става най-разрушително.

Симптомите на това виолетово заболяване могат да бъдат разгледани:

 • загуба на тургор на листата;
 • загуба на естествения цвят на розетката;
 • увяхване на дръжки и листни плочи.

При всеобхватния характер на виолетовата болест, както е на снимката, лечението може да бъде само спешно и кардинално. Повредената тъкан се отстранява, сенполията се вкоренява със здрав лист, който може да даде нови розетки.

Много млади розетки, бебета и вкоренени листа са обект на кафяво гниене. В последния случай стъблото в основата става кафеникаво-кафяво, омеква и изтънява.Върху почвата, под изхода, се намират белезникави нишки на мицел. И ако не вземете спешни мерки, виолетовата болест се разпространява в съседните растения.

Като превантивна мярка вкоренените растения се третират с контактен фунгицид, не се задълбочават и след това площта под стъблото се напоява с фитоспорин или подобен по ефект химикал.

Разпадане на корениИзсъхване и тъп цвят на листата се наблюдава и с развитието на кореново гниене. Когато растенията се отстранят от земята, се откриват омекотени кафеникави корени, засегнати от спори на вредни гъби, които бързо се размножават и разпространяват във влажна среда. В същото време ниската киселинност на почвата допринася за развитието на толкова опасна за Сенполия инфекция.

Една от ефективните мерки за борба с тази виолетова болест може да се счита за намаляване на честотата на поливане. Докато растенията рядко получават влага, порциите трябва да са в изобилие. За профилактика и лечение на виолетова болест, както е на снимката, се използва третиране на корени фитоспорин... Можете да намалите риска от разпространение, като използвате почва, която не задържа твърде добре влагата.

Сивото гниене също води до втечняване и отслабване на зелените части на растението, докато на засегнатата повърхност се вижда ясно сив пухкав цвят. Всички листа с признаци на виолетова болест, както и мъртви листни пластинки и резници се отстраняват, предотвратявайки падането им на земята. За да се намали рискът от инфекция през по-хладния сезон, е наложително:

 • избягвайте прекомерната влажност на въздуха;
 • откажете да пръскате изходи;
 • поливайте теменужките правилно, като избягвате застояла влага и конденз.

От химикалите за третиране на изходите и тяхната защита се избират бързи и основи.

Брашнеста мана по Saintpaulias

Брашнеста манаЕдно от най-често срещаните заболявания, причинени от вредни гъбички, засяга и теменужките узамбара. Външно проявата на тази болест на теменужките наподобява брашно, разпръснато върху листни плочи и венци на цветя, а заразяването на сенполии се случва с помощта на спори на гъбички в почвата.

Най-податливи на болестта са теменужките, отслабени след трансплантация, наскоро избледнели екземпляри, млади и, обратно, стари растения.

Като превантивна мярка гнездата са защитени от температурни колебания, виолетите се поливат правилно и се използва подхранване. Ако инфекцията все пак се случи, Saintpaulia се нуждае от фунгицидно лечение.

Фузариумът като болест на теменужките

Фузариови теменужкиНай-опасното заболяване за теменужките засяга първо корените на растението, които гният и омекват, а след това инфекцията се разпространява през съдовете до стъблото, дръжките и листните плочи на долните листа. При заболяване на този етап по-голямата част от старата зеленина в долното ниво изсъхва, стъблата и ръбовете стават воднисти и след това напълно отмират.

Бързата смърт на растението се улеснява от отслабването му след цъфтежа, липсата на тор за теменужките, а също и температурата под 16 ° C.

Борбата с фузариума е спешно отстраняване на болното растение от перваза на прозореца, който съдържа други теменужки. Най-добре е да унищожите засегнатия образец заедно с почвата и да дезинфекцирате саксията с меден сулфат или наличен фунгицид. Като превантивна мярка те установяват режим на напояване и също в този случай правилно поливат теменужките с разтвор на фитоспорин. Тази процедура се извършва ежемесечно.

Късна болест на сенполийските розетки

Късна болест на теменужкиКъсната болест по растенията Saintpaulia се появява под формата на кафяви, изсъхващи петна по листата. С напредването на болестта върху теменужките такива петна се разпространяват, засегнатата тъкан претърпява некроза и розетката изсъхва. Невъзможно е да се възстанови еластичността на листата дори след поливане.

Можете да спасите растението, като изберете здрави листа за вкореняване.Ако апикалната част на розетката е непокътната, тя може да бъде отрязана и да се направи опит за вкореняване чрез предварително третиране с противогъбично средство и отстраняване на всяка тъкан, засегната от болестта. Здравословният разрез трябва да има светло зелен оттенък. За вкореняване можете да вземете здрави листа.

Останалата част от розетката е унищожена, всички теменужки в съседство с болния образец се подлагат на превантивна обработка.

Бронзови и листни петна вируси

Вирусните заболявания променят външния вид на листните плочи, снабдяването с тъкани и развитието на растенията. Тези заболявания могат да бъдат причината, поради която теменужките не цъфтят у дома и след това изобщо спират да се развиват.

Бронзовият вирус например води до грозни обезцветени листа. Такива растения понякога се оказват нежизнеспособни и се унищожават. А вредителите, открити в апартаментите, могат да разпространят болестта на теменужките. В случая това са трипси.

Вредители по растенията на узамбарски теменужки

Вредителите, засягащи Сенполия, могат да причинят сериозна вреда на закритите култури, тъй като както зелените части на растенията, така и корените попадат в сферата им на интерес. Освен това те разпространяват най-известните виолетови болести.

Растението е засегнато от цикламени акариАкарите у дома стават най-опасните вредители на стайните растения. При теменужките са особено разпространени и вредни цикламеновите акари, инфекцията с които в началните етапи е практически невидима. Едва когато се появят нови листа, става очевидно, че розетката е обитавана от микроскопични насекоми, което води до спиране на растежа на Сенполия, отказ на виолетовото да цъфти у дома, смачкване и търкаляне на листата в центъра на розетката .

Борбата с вредителя се провежда с помощта на фитоверм или други инсектициди, след изолиране на болното растение.

Увреждане на листни нематодиНе по-малко коварен враг на теменужките е нематода... От почвата червеите проникват в кореновата система на растенията и съдовете, които хранят изхода. Те изсмукват сокове, отровят растението с токсини и нарушават снабдяването на тъканите. В резултат на това теменужката изглежда отслабена, отказва да цъфти, расте слабо. В зелената част на растението увреждането от нематоди изглежда като удебеляване на стъблото, смачкване и промяна на формата на листата и масово формиране на деца.

Нематода върху корените на растениятаВ същото време възлите и везикуларните удебеления са ясно видими по корените, където се развиват глистни кисти.

Разумно е да се разделите с такава теменужка, но ако искате да размножите рядък сорт, в никакъв случай не трябва да вземате листа от долните нива, където нематодите вече могат да живеят. Засегнатото растение се унищожава заедно с почвата. Палетът, саксията и саксиите се дезинфекцират старателно.

Повреда на мелибуг
Листните въшки се откриват най-лесно чрез лепкави секрети върху листата и от самите насекоми на гърба на листата и на дръжките в основата им. Можете да измиете вредителя със сапунена вода, опитвайки се да не преовлажнявате почвата, както и с Antitlin, фитоверм или тютюнев прах.

Трипсите, които лесно се преместват от растение на растение, са най-опасни за домашно поддържаните сенполии. В допълнение, вредител, който се храни с растителни сокове, бързо се размножава и е в състояние да прехвърли патогени на всички видове виолетови заболявания в гнездата. Можете да унищожите трипса с Aktara или друг разтвор на подобно лекарство. По време на обработката земната бучка е задължително засегната и освен това дръжките се отрязват, за да се лиши вредителят от храна - прашец на Saintpaulia.

Повреда на мелибугНаличието на брашнести червеи води до образуване на бели люспи по листата, стъблата и дръжките, където те се присъединяват към стъблото. В почвената кома на засегнатото растение се забелязват белезникави бучки. Това са места за натрупване на червеи, които се хранят с растителни сокове. Заразената теменужка бързо изсъхва, листата стават тъпи, жълтеникави.

Ако не се вземат спешни мерки, не само болна виолетка може да умре, но и съседни гнезда могат да страдат. Лечението се извършва чрез поливане на теменужки с Моспилан или Регент, увяхналите части трябва да бъдат отстранени и унищожени.

Сциариди на теменужкиСциаридите са добре познати на всички градинари, които отглеждат закрити култури. Малките черни мухи над саксиите също са опасни, защото се хранят със сокове на Сенполи и под формата на ларви могат да причинят сериозни щети на подземните части на растенията.

Борбата срещу вредителя от Saintpaulias се състои в проливането на почвата със системен инсектицид, както и в установяването на грижи за растенията. В този случай повече от всякога е важно правилното поливане на теменужки, тъй като излишната влага в почвата допринася за размножаването и активирането на вредните насекоми.

Прочетете също статията: грижи за стрептокарпус и отглеждане от семена!

Защитни превантивни мерки срещу болести на теменужки и техните вредители

Можете да намалите риска от заразяване на теменужки узамбара с опасни болести от тази култура и да предпазите домашните любимци от нападение от вредители, като се придържате към прости правила за безопасност и установите превенция.

В закупените растения дръжките се отстраняват, за да се намали рискът от заразяване с трипсиКакто свидетелстват опитни цветари, най-голямата опасност за колекцията представляват новите розетки, закупени в оранжерия или магазин. Такива растения никога не се поставят до съществуващите теменужки, докато не минат 3-4 седмици. Такава карантина е необходима за наблюдение на теменужката и нейната аклиматизация.

Ако растението е станало цъфтящо, по-добре е да премахнете дръжките. Това ще намали риска от инфекция с трипс. Преди засаждане не забравяйте да дезинфекцирате не само почвата, но и саксиите. От първия ден на растенията се осигуряват приемливи условия за осветление, хранене и поливане. Не трябва да забравяме за използването и торенето на теменужки, особено необходимо след цъфтежа, когато растението е изчерпано.

По тази тема:виолетово как да се грижиш да цъфти?

Видео за болести на теменужки

Коментари
 1. Любов

  Трябва само да регулирате поливането, много влага и корените на вашите теменужки са слаби. Още по-добре, трансплантирайте в по-рохкава почва.

 2. Настя

  Здравейте! Можете ли да ми кажете какво не е наред с виолетовата?

  • Олга

   Прилича на трипс. Отделете виолетовото за карантина, изплакнете листата под чешмата и след това лекувайте с Aktara. Повторете лечението след 2 седмици.

 3. Алис

  Здравейте! Какво може да бъде?

 4. Катрин

  Моля, помогнете да идентифицирате виолетовата болест

 5. Олга

  Ако говорите за бели петна, то изглежда като брашнеста мана. Третирайте теменужката с фунгицид.

  • Катрин

   Обработено с Топаз. Изобщо не помогна. С появата на тези петна листът започна да губи тургор, средата се удебелява и листът се извива.

 6. Юлия

  Здравейте! Имам такъв въпрос, вкореняване на виолетов лист в земята. Не забелязах как поникна, защото кълновете поникнаха под листа и затова първоначално се разтегнаха. Кажете ми, какво трябва да направя сега, за да образувам нормален изход от това, което е в момента?

  • Олга

   Покрийте стъблото с някакъв субстрат и осигурете добро осветление. Дори щях да заспя до втория лист. Самата теменужка трябва да се подравнява, добре, не я режете.

 7. ЕЛСА ВОЩУК

  Здравейте. Теменужките цъфтяха така пищно и от месец насам проблемът е, че пъпката изсъхва в началото на цъфтежа, а някои просто не цъфтят, Поливането е матово, без течение, разсеяна светлина, не горещо, наистина очаквам с нетърпение помогне.

  • Олга

   Пъпките на теменужките изсъхват, ако въздухът е прекалено сух, от студ и течения, излишни торове или когато се появят вредители. И също ми се стори, че по листата се виждат петна и дори на места има дупки. Няма да навреди да третирате цветята с фунгициди.

 8. Ксения

  Какво не е наред с моята виолетка ... листата са станали светли ... и не цъфтят ... не виждам насекоми ... може ли да има в почвата ???

  • Олга

   Това може да се случи по ред причини: предозиране на торове или, обратно, липса на хранителни вещества, липса на осветление, поява на цикламен кърлеж.

 9. Реджина

  Купих си нови сортове деца. След 3-4 седмици долните листа започнаха да гният и долните листа на моите възрастни теменужки започнаха да гният, започвайки от самото листо (те потъмняват и изсъхват), какво да правя?

  • Олга

   Без снимка е трудно да се каже дали това може да е фузариум или съдова бактериоза. Но и двете заболявания се развиват бързо, но не винаги е възможно да се спасят цветя. Мнозина дори препоръчват изхвърлянето на растенията за болест на Fusarium, за да не заразят другите. Но можете да опитате: карантина, лечение с Фитолавин два пъти с почивка от седмица. След още една седмица изсипете Fitosporin.

 10. Альона

  Здравейте, помогнете ми да определя какво се случва с виолетовото бебе, листата се влошават, изсъхват. Отрязах изсушеното, но всичко продължава. В центъра на изхода малките листа започват да растат, 1 расте и 2 други също стават черни и сухи, възможно ли е да се спести?

  • Олга

   Опитайте да пресадите в нова почва и да я обработите с фунгицид. Но това заболяване е трудно да се излекува. Моята теменужка също имаше такива листа, уви, нищо не помогна. Може би все още има здрав и можете да опитате да го изкорените, за да запазите вида.

 11. Светлана

  Здравейте, кажете ми, моля, какво да правя. На виолетови листа се появиха бели петънца и мушиците започнаха да летят. Тя може да бъде взаимосвързана помежду си и как да се справим с нея

  • Олга

   Според мен тези бели петна са комари, току що пораснали. При мен поне беше отначало и на виолетовата, а сега и на кралската пеларгония. Опитайте с инсектицид и презасадете.
   Мога да споделя моя опит, макар и не винаги успешен. За съжаление не спасих Виолет, дори BI-58 не помогна. Миризмата му, разбира се, е просто отвратителна, категорично е невъзможно да се обработи в къщата, дори цветята "миришат" дълго време. Но пеларгонията все още е жива. Реших да не го лекувам с нищо: просто периодично, когато мушиците се появяват отново, аз го измивам със сапунена вода, изтривайки ги със стара четка за зъби. Разлях почвата с калиев перманганат.

 12. Галина

  Здравейте. Моля, кажете ми какво не е наред с виолетовата и как да я излекувам? Млада теменужка, отгледана от мен от лист, наскоро започна да цъфти. Храстът изглежда здрав, но някои от долните листа са увиснали, губейки тургор. Изтрих ги. На някои листа започнаха да се появяват депресирани петна, които нарастваха с течение на времето. След това листът пада и на резниците се появяват джъмпери. Изтривам тези листа, появяват се нови със същия проблем.

  • Олга

   По-скоро ухапване от вредители. Най-вероятно това е паяк. Третирайте виолетовите 2-3 пъти с фунгицид (например Acarin или други подобни) със седмична почивка между леченията. Защо вашата виолетка е толкова удължена? Розетката се издига напълно над саксията, а дръжките са твърде дълги. Може би й липсва светлина? За да може изходът отново да стане клекнал и буен, можете да си „свалите главата“ и да го пуснете отново. Как да направите това е описано подробно тук https://myvilla.cosmetius.com/staraya-fialka-omolozhenie/.

 13. Галина

  Олга, благодаря за бързия отговор. Лошо е, ако кърлежът прочете, че е невъзможно да го премахнете напълно. Разгледах листата през лупа, но не видях нищо и нямаше паяжина. Ако взема листа от храст за размножаване, няма ли и те да са с кърлеж? Има достатъчно светлина (осветеността е изчислена според препоръките на опитни виолетови експерти). Листата, които си купих, също бяха с дълги дръжки. Това е миниатюрно ремарке Perk Up bush. Успях да пусна само една клонка и се случи такова нещастие, и дори прищипа долните болни листа. Ето майката на това бебе преди цъфтежа (по-голям храст).

  • Олга

   Тя е просто прекрасна! Що се отнася до листата, можете да опитате да ги измиете в сапунена вода преди вкореняване. Ако някой е там, той трябва да си тръгне. Вече се опитах да развъждам теменужки, но, уви, те не са приятели с мен.

   • Галина

    Олга, благодаря за съвета, надявам се да можем да спасим теменужката, тя цъфти много хубаво. Започнах да се занимавам с теменужки случайно, когато за първи път видях ремаркетата. Дори не съм чувал за такива теменужки. Тя отгледа 15 сорта от листа (и имаше много деца - те са плодородни). Докато имаше достатъчно време да ги последва, те израснаха добре, тъй като започнаха да се провалят, започнаха да изчезват един по един, почти пренебрегвате и загивате. Сега са останали само 6 вида. Олга, харесвам сайта ти, от време на време те гледах, само по проблемите на лятната вила, сега ще те посещавам още по-често.Много съм впечатлен от вашите бързи отговори, оказва се като диалог в сегашно време, т.е. сайтът е на живо. На много сайтове има голям проблем с това, понякога изобщо не отговарят или коментарът не е запазен. Не е ясно защо предлагат да се оставят коментари и да се задават въпроси. Дори не искате да посещавате такива сайтове, защото има и други като вашия, които уважават своите читатели. Разбирам, че много хора пишат, но е необходимо да се отговори или да не се предлага да се коментира. Благодаря ти за участието. На снимката цъфти Perk Up. Всичко добро.

    • Олга

     Много пищна теменужка с красиви големи цветя! Благодаря за хубавите думи, опитвам се :) Радвам се, когато има с какво да помогна или да споделя. Жалко е, че не винаги се получава и понякога е трудно да се намери отговор на някои въпроси. Но често гостите на сайта също общуват помежду си и си помагат, споделяйки своя опит. Струва ми се, че трябва да е така. Влезте, винаги ще се радваме!

 14. Олга

  Върнах се от ваканция, но какво ще кажете за цветето. Какво е, защо?

 15. Олга

  Ако листата са все още твърди, теменужката може да е замръзнала. Ако са загубили тургор, това може да е признак на заболяване. Третирайте с фунгицид като Fitosporin.

 16. Андрей

  Представено с лист вода. Не погледнах веднага, но след три седмици видях петна и няколко златисти като тел косми до 5 см (на снимката вляво от ръба на листа по-горе). Кой се е срещнал с такава инфекция, моля отговорете, помогнете !!!

  • Андрей

   ВНИМАНИЕ !!! Ако имате въпрос, можете да го зададете в коментарите към статията по-долу! Нашите експерти ще отговорят на въпроса ви възможно най-скоро (1-2 дни), абонирайте се за коментара, за да бъдете уведомени за отговора навреме! Можете също така да зададете въпрос на тази страница, след което ще изготвим подробен отговор (5-7 дни), който ще бъде разположен тук!
   Дали само аз съм с такъв „подробен отговор“ или има дискусия в клуба? Благодаря за вниманието !!!

   • Натали

    Нашият сайт е информационен. Персоналът на сайта се опитва да помогне на посетителите да решат проблемите, възникнали при отглеждането на растения и животни, изграждането и подреждането на лятна вила.

    • Наталия

     Здравейте. Моля, кажете ми каква атака. В центъра на розетката близо до теменужката листата растат деформирани. Той е в центъра. Как да се лекува?

 17. Ана

  Здравейте1 Кажете ми, моля, какъв е проблемът и какво да направя по въпроса?

  • Олга

   Листата на първата виолетка останаха плътни, тургорът не изчезна, а току-що се появи бял модел? Това може да бъде или спорово, или вирусно зацапване. Не е нужно да правите нищо, освен вирусни заболявания не се лекуват. Що се отнася до втората теменужка, усуканите листа, особено в центъра на розетката, най-често показват цикламен акар. Третирайте го с инсектицид като Agravertin.

  • Вера

   Добър ден! Моите теменужки започнаха да свиват листата и са някак слаби, не мога да разбера какъв е проблемът. Аз съм нов в това. Кажи ми. благодаря

   • Олга

    Причините може да са няколко, така че трябва внимателно да анализирате всичко. Листата се извиват, губят наситеността на цвета и тургора си, ако въздухът в стаята е твърде сух, под 30%. Тъй като не е препоръчително да пръскате растенията през зимата, поставете чаша вода до него. Листата все още могат да се въртят от излишък на торове, особено азот. Ако случаят е такъв, тогава голям брой доведени деца ще бъде допълнителен потвърждаващ фактор. Изключете такива превръзки, особено след като през зимния сезон теменужките наистина не се нуждаят от тях.
    Понякога сгънатата листа показва излишна влага. Не заливайте цветята си и ако почвата се е превърнала в блато, тогава е по-добре да ги трансплантирате в прясна почва. Освен това, ако земята не пасва на теменужките, листата също могат да се деформират.
    Най-опасната причина за проблема са вредителите.Такива признаци се появяват, когато виолетовата е засегната от цикламен акар. В допълнение, центърът на розетката, нейните млади листа, растат малки, а в долната част на листа можете да видите вид прах - това са много малки насекоми. В този случай незабавно поставете под карантина теменужки, така че вредителят да не се премести към съседни растения. Отрежете всички листа с "прах" и обработете храстите с акарициди, например Fitoverm или Neoron.

 18. Ана

  И ето още едно - щети от различен вид

 19. Хелена

  здравейте, може ли да ми кажете какво не е наред с моята виолетка? Имам доста от тях, но само един показа тези промени

  • Олга

   Сухите петна показват лезия с късна болест, гниещи области, съответно, за наличието на гнилостни бактерии. Във всеки случай е необходимо фунгицидно лечение. Можете да опитате да отрежете и вкорените здрави листа, за да не загубите напълно виолетовата. Резниците също трябва да се третират във фунгициден разтвор.

 20. надежда

  Купих си нова теменужка на пазара и тя е болна. Не го видях без очила. Какво е с нея и как да се лекува. Помогнете ми моля.

  • Олга

   Мисля, че прилича повече на следи от ухапване от вредители. Ухапванията от цикламени кърлежи прерастват в такива петна, когато пият сока. В бъдеще младите листа на теменужката започват да се въртят, а центърът на розетката става дебел. Кърлежите се виждат трудно, тъй като са много малки. Опитайте да лекувате с акарицид, например Fitoverm или Akarin.

 21. Надежда

  Виолетовата изглежда добре и цъфти. Листата не са изгнили. Редовен.

 22. Надежда

  Още една снимка на листа.

 23. Наталия

  Можете ли да ми кажете защо теменужките не отварят пъпки? Теменужката е млада, розетката е мощна и пъпките не се отварят. Опитах се да го обработя с фитоверм, премахнах всички пъпки. Но нов разцвет и отново същия проблем

  • Олга

   Това може да бъде от прекалено висока температура и сух въздух, както и от липса на светлина или повишена киселинност на почвата. Опитайте да промените земята. Някои пристрастени към виолетовите във форумите все още твърдят, че им е помогнало поливането с добавка на Фитоспорин или калиев перманганат.

 24. Юлия

  Здравейте! Не е ясно какво става с теменужките. На някои екземпляри се появиха някои петна, сякаш сухи. Изгарянията са изключени, тъй като теменужките са на засенчено място. По някаква причина няма начин да прикачите снимка. Възможно ли е да изпратите снимка на имейла, за да можете да погледнете и да кажете за каква болест става въпрос ??

  • Олга

   Ако петънца са малки, най-вероятно е трипс. Третирайте с инсектициди, като редувате Aktara и Fitoverm. Кафявите сухи петна с по-голям размер показват поражението на късната болест. Отърваването от него не е лесно, най-добре е да отрежете и изкорените главата на теменужката, ако върхът на розетката все още не е повреден. И все пак лекувайте с фунгицид.

 25. Люси

  Por las imágenes fotográficas de las violetas se ve muy interesante éste artículo y además muy importante, lástima que nó entiendo nada, Yo sólo hablo y entiendo el idioma español.
  Me gustaría que lo tradujeran ya que Yo tengo variedad de violetas y me gustaría sabre todo lo relacionado sobre las mismas, gracias

 26. Олга

  Причините може да са две. Разгледайте внимателно тези листовки. Ако са по-бледи от останалите и по-пубертетни, това е отметка. Нуждаете се от инсектицидно третиране. Но ако листата не се различават по цвят и върху тях няма вредители, точката на растеж е потисната. Може да се предизвика от излишък на светлина, висока температура, липса на влага. Коригирайте условията на задържане и установете грижи, а листата ще се изравнят с времето.

 27. Наталия

  Можете ли да ми кажете какво е от теменужката. Има ли петна по листата?

 28. Олга

  Добавете снимка, моля, за да видите какво има с теменужките.

 29. Наталия

  Моля те кажи ми! При теменужките долните листа станаха като восъчни и по-леки от останалите

  • Олга

   Изглежда като липса на хранителни вещества. Опитайте да презасадите в нова почва и започнете да се храните.

Градина

Къща

Оборудване