Болести на ябълкови дървета на снимката и методи за тяхното лечение

Изглед на здраво дърво и плодове Ръждата по листата на ябълковото дърво, както и други дефекти по различни части на растението, показват наличието на заболяване. Ако се открият такива симптоми, трябва да се предприемат спешни действия.

Сортове ябълкови болести

Днес има много голям брой болести по ябълковите дървета. Най-често срещаните са следните сортове:

 • черен рак;
 • краста;
 • брашнеста мана;
 • плодово гниене.

Всяко заболяване е опасно по свой начин. Когато се появят най-малките признаци на заболяване, трябва незабавно да започнете да третирате растението.

Черен рак

Черно гниене по плодовете

Болестите на ябълковите дървета и тяхното лечение (снимки могат да бъдат намерени в Интернет) са много разнообразни. Най-често срещаният е черният рак. Подобно заболяване може да бъде идентифицирано по следните симптоми:

 • появата на черни петна по листата - броят и размерът им нарастват всеки ден;
 • наличието на черно гниене по плодовете;
 • потъмняване на кората на дървото, поява на множество пукнатини по повърхността му, завъртането му в обратна посока.

Лечението на рак на черна ябълка трябва да се извършва с Бордо течност - той третира засегнатите области на багажника. Но тази операция трябва да се извършва само след цъфтежа на дърветата. За да се избегне появата на заболяване от този вид, струва си да се извърши превантивна работа. Това ще направи възможно запазването на максимума от растения.

Черните петна по листата на ябълковото дърво не могат да бъдат премахнати, но можете просто да предотвратите появата им:

 • борба с малки вредители;
 • торете и дезинфекцирайте почвата по подходящ начин.

Често този вид мерки стават достатъчни, за да се предотврати заразяването на черния рак с дървото. Ако на мястото има растения, които въпреки това са били засегнати от това заболяване, е необходимо да се отрежат черните области на кората и клоните и след това да се изгорят извън мястото.

Краста

Краста по листата на ябълковите дърветаЕдин от най-честите въпроси, които градинарите задават: струпясване върху ябълково дърво - как да се справим с него? Това заболяване е доста лесно да се определи. Появява се почти веднага след заразяването на растението. Първият признак на инфекция е ръждата по листата на ябълковото дърво. Ако е възможно, е необходимо да започнете да се борите с болестта възможно най-бързо.

Този вид заболяване е най-често срещаната гъбичка. Възможно е да се запази дърво само в случай на своевременно откриване на местата за заразяване. Ако стартирате болестта твърде много, тогава можете да се сбогувате с растението. Най-добре е предварително да се запознаете с признаците на болестта на ябълките от снимка.

Борбата с този вид заболяване трябва да започне в началото на пролетта и да се води, като се използва съставът Topaz, както следва:

 • веществото се разрежда в съотношение 2 ml на 10 литра;
 • дори преди цъфтежа, стволът на дървото се обработва с този състав;
 • след цъфтежа растението също трябва да бъде обработено.

Можете също да използвате Hom вместо Topaz. Трябва да се разрежда с 40 g на 10 литра вода и да се напръсква върху стъблото на растението преди и след цъфтежа. Колоидната сяра, която се разрежда в количество от 80 g на кофа вода, също дава отлични резултати. Много е важно да не прекалявате със съставите, посочени по-горе. Това може да изгори кората и листата.

Брашнеста мана

Увреждане на дърво с брашнеста манаБолест като брашнестата мана е опасна, защото уврежда младите издънки и пъпките на ябълковото дърво.

Болестта на ябълковите листа от този тип се характеризира с изключително бързо разпространение.Дърво под въздействието на гъбичките, причиняващи болестта, може да умре буквално за един месец. Също така често се случва мицелът да преживее студена зима в ствола на растението и след размразяване да започне да действа с нова сила, унищожавайки плодовото дърво отвътре.

За лечение на ябълкови дървета от заболяване от този тип могат да се използват следните лекарства:

 • "Топаз";
 • „Скорост“.

Въпросните съединения трябва да се разреждат в количествено съотношение 2 mg на всеки 10 литра вода. В този случай лечението се извършва най-добре със специален спрей в началото на пролетта, преди цъфтежа. След това, непременно, ще е необходимо дървото да се обработи с меден оксихлорид, за който препаратът, наречен "Hom", е идеален. Трябва да се разрежда в количество от 40 g на кофа вода.

Понякога, след извършване на горните стъпки, растението визуално изглежда нормално, върху него няма признаци на болестта. Наложително е да се съберат всички плодове. За да сведете до минимум вероятността от рецидив на заболяването, трябва също да извършите лечение с течност от Бордо - разтвор от 1%. Разтворът на меден сулфат също е перфектен. Трябва да се смесва в количество от 50 g на кофа вода, като същевременно се добавят 20 g течен сапун.

Плодово гниене

Плодово гниенеЗащо листата на ябълките пожълтяват през юни? Причината за това може да е най-често срещаното гниене на плодове. Засяга не само самите ябълки, но и листата. Основният признак на присъствието обаче е наличието на сериозно увреждане на плодовете.

Този вид заболяване е най-опасното, тъй като неговото присъствие може да бъде открито едва след края на процеса на цъфтеж, при откриване на развалени плодове.

Борбата с гниенето на плодовете е доста трудна - уврежда ябълките дори преди да узреят. Най-добрият изход от ситуацията е просто да се предотврати появата на болестта.

Това е съвсем просто да се направи: превантивното лечение трябва да се извършва с помощта на конвенционална емулсия на нитрафен - това вещество се разрежда в количество от 200 g на 10 литра вода.

Следните лекарства също са отлични за борба с болестта от този тип:

 • DNOC - 200 g на всеки 10 литра вода;
 • суспензия от колоидна сяра - 100 g на всеки 10 литра вода.

Ябълката е 100% изгнилаДруг начин за минимизиране на вероятността от заболяване от въпросния тип е събирането на всички изгнили плодове и системното им унищожаване. Тази операция трябва да се извършва ежедневно. Изхвърляйте ябълките възможно най-далеч от мястото. Препоръчително е да не ги заравяте в земята и да не ги изхвърляте, а просто да ги изгаряте. По този начин можете напълно да унищожите патогенната гъбичка, която води до появата на гниене.

За да се избегне ситуация, при която листата на ябълковото дърво се покриват с кафяви петна, трябва да се извършват различни видове превантивни дейности.

На първо място, те включват проверка на ствола на дървото. Цевта трябва да бъде възможно най-плоска, не се допуска наличие на пукнатини и други дефекти. Това важи и за листата и плодовете. Дори ако симптомите на някакви заболявания са се появили само на един или два листа или ябълки, трябва да се вземат целият набор от мерки за дезинфекция на растението. Може би това ще го спаси от смъртта.

Доста е трудно да се отглежда ябълково дърво, въпреки непретенциозността на повечето от неговите сортове. Ето защо е необходимо да наблюдавате състоянието й възможно най-внимателно. Тъй като с ненавременното лечение на описаните болести, можете да загубите не само реколтата, но и самото дърво.

Как да се борим с рака на ябълката - видео

Коментари
 1. Стас

  Здравейте! Apple е третата година от листата на петна, моля, кажете ми какво е и как (как) да се третира дървото?

  • Натали

   Тежки увреждания от струпеи. Необходимо е да се извърши химическа обработка в началото на пролетта и късната есен. Използвайте лекарството Topaz или Hom.Някои градинари използват колоидна сяра, но трябва да внимавате с концентрацията.

 2. Светлана

  Добър ден! На сайта има няколко ябълкови дървета на различна възраст. Но всяка година едни и същи проблеми: краищата на листата започват да изсъхват. След това целият лист изсъхва и пада (виж снимката). Тази година добавихме калиеви торове. Надявах се процесът да спре, но нищо не се случи. Изсъхва както преди. Кажи ми какво да правя?

  • Хелена

   Аз също имам същия проблем с ябълковото дърво, може ли някой да помогне

  • Натали

   Вашите дървета трябва да бъдат третирани с Topaz или Hom в началото на пролетта. Изглежда като ударен от струпясване. Във всеки случай това е гъбична инфекция.

 3. Хелена

  Здравейте. Ябълковото дърво е четвърта година. Миналата година един клон не се разви добре, а през пролетта изобщо не цъфна, изсъхна, отрязахме го. И отново един клон не се развива добре. Листата са малки, не растат вече, ябълките са поставени, но по-малки по размер, отколкото на други клонове.Какво може да бъде и какво да правя?

  • Натали

   Това най-вероятно е вътрешно увреждане на червея. Можете да опитате да намерите входа и да убиете вредителя. Взех тънка жица и постепенно я въведох в дупката. Успях да убия самия червей. След това с спринцовка се инжектира 1% смес от Бордо. Това е за убиване на ларвите. Дървото беше спасено и вече дава плодове.

 4. Наталия

  Здравейте! Ябълковото дърво е засадено миналата година. При това всички листа станаха кафяви. Кажете ми как да лекувам ябълково дърво?

 5. Наталия

  Здравейте! Кажете ми какъв е проблемът с млада ябълка? И как да се лекува?

 6. Генадий

  На колонообразна ябълка листата пребледняват. Единият вече умря, листата побледняха миналата година, този не цъфна, сега вторият е болен. Помогнете ми моля.

  • Натали

   Дървото е силно дефицитно на желязо. Ако не се лекува, дървото ще умре. Третирайте с железен хелат веднъж седмично.

 7. Наталия

  Здравейте! Очакваме Вашия отговор

  • Натали

   Вашето ябълково дърво е засегнато от кафяви петна и се нуждае от фунгицидно лечение. В края на есента, след като листата паднат, обработете ги с меден или железен сулфат. През пролетта, преди почистване на пъпките, третирайте отново със същия разтвор. Използвайте 3% разтвор.

 8. Ирина

  Здравейте, току-що разбрах, че 3 ябълкови дървета се разболяха от брашнеста мана, те не растат, не се развиват, на три години са. Възможно ли е да ги спасим сега, през лятото? Топаз може да се поръсва само през пролетта?

  • Натали

   Опитайте безопасен разтвор на сода за хляб. За 10 литра вода вземете 4 супени лъжици. л с пързалка със сода за хляб. Добавете течен сапун или обикновен сапунен разтвор към разтвора.

 9. Ирина

  Благодаря за отговора, определено ще го направя.
  А през есента също е необходима течност от Бордо или меден сулфат и за кога?

  • Натали

   Извършете обработката през есента, когато температурата на въздуха е 6-8 градуса по Целзий и всички листа отпаднат. През пролетта извършете лечението преди почистване на пъпките. Съберете и изгорете падналите листа.

 10. Наталия

  Много благодаря

 11. Наталия

  Здравейте, кажете ми каква болест или вредител на млада ябълка? Благодаря.

 12. Владимир

  Помогнете да се справите с болестта на ябълковото дърво. тъмнокафяви петна са преминали по ствола и клоните, тъмните пътеки са видими при изрязване.

  • Натали

   Това е работата на червея. В такива случаи изчиствам прохода и се опитвам да намеря вредителя с тънка тел. След това инжектирам разтвор на меден сулфат със спринцовка. След това обработвам раните с градински лак или глинена каша. Може да се наложи да извършите такава операция на няколко места. Успях да спася дървото и да събера реколтата тази година.

 13. Сергей Мал

  По ябълковите дървета открих големи черни петна, сякаш тези места бяха опожарени. Оказа се, че сме посетени от черен рак. Днес, 21 март, отрязах тези клони, има няколко петна по разфасовките. Не черен, а петна. Какво е това? Дървото напълно ли е заразено или е добре? Не намерих отговора никъде в интернет.

  • Натали

   За съжаление дървото ви е напълно заразено. Ябълковото дърво или ще изсъхне само, или ще трябва да го премахнете.

 14. Хелена

  На нашия сайт преди две години ябълкови дървета се разболяха. Дърветата са зрели, така че по различни сериозни причини нямаше време да се грижи за тях. Можете ли да ми кажете дали все още има надежда да спасим дърветата тази година в началото на пролетта? две години не дават реколта. Последната много обилна реколта беше през 2016 година.

 15. Александър

  Здравейте! Моля за вашата помощ и съвет как да се справите с болестта (на снимката). Как можете да помогнете на дърво през пролетта?

  • Натали

   Дървото ви има рак. За да се запази градината, е необходимо да се премахне това дърво и внимателно да се третира градината с меден сулфат.

   • Александър

    Безполезно ли е да се лекува? Ябълковото дърво миналата година за първи път даде много добра реколта от красиви ябълки ... Жалко ...

 16. Александър

  Отрязах силно засегнатия багажник, почистих го от лишеи, опитах се да изрежа ракови лезии, намазах го с градински лак, увих го с прилепваща пластмасова обвивка. Мислите ли, че ще оцелее?

  • Натали

   Разбира се, винаги трябва да се борите за растението. Гледайте дървото. Ако видите нови лезии, тогава ще трябва да се сбогувате с растението. Болното дърво може дори да дава плодове в продължение на няколко години, но с всяка година те стават все по-малки и по-малки. Тогава плододаването спира и дървото умира.

 17. Людмила

  Ябълковото дърво е на 4 години, тази година листата започнаха да цъфтят отначало, появяват се пъпки с цветя, след това листата се извиват рязко и пъпките и листата изсъхват - ябълковото дърво изчезва, какво да правя?

  • Олга

   Причините могат да бъдат много, от банална липса на влага и хранителни вещества, до появата на вредители. Така че, ако листата са тъпи и със синкав оттенък - няма достатъчно калий, когато точката на растеж умре и бледи листа - липсва калций по лицето. Светлозелената зеленина показва липса на азот, червеникавият оттенък показва недостиг на фосфор. Просто трябва да захраните дървото с необходимия микроелемент. Ако се появят вредители, ще помогне само обработката с инсектициди. В този случай тя трябва да се извърши след цъфтежа.

 18. Владимир

  На много ябълкови дървета листата не ме поръсиха дори през януари и при слана. Провеждам химически обработки от пролетта, след това след цъфтежа опитвам биологични. През есента прекарах унищожаване с високо съдържание на железен сулфат и урея, след което всичко трябва да се разпадне. И ми се струва, че това не е свързано с лечение. Каква може да е причината?

Градина

Къща

Оборудване