Тайни на засаждането и грижите за елегантната кипарисова ефедра Elwoodi

засаждане и грижи за кипариса Elwoodi Elwoodi cypress е вечнозелено иглолистно растение, което е популярно сред градинарите заради своите пухкави, ефектни игли. Компактните размери ви позволяват да отглеждате ефедра както на домашен перваз, така и в градинско цветно легло. Засаждането и грижите за кипариса Elwoodi няма да създадат много проблеми. За да може растението да запази привлекателния си вид не само през лятото, но и през зимата, трябва да се спазват редица правила за отглеждането му.

Кипарис Elwoodi - видови особености

кипарис елвуди

Elwoodi cypress (chamaecyparis zakona ellwoodii) е вечнозелено иглолистно растение, родено в планинските склонове на Източна Азия и Северна Америка. Ефедрата получи името си от името на английски селекционер, който за първи път я донесе в Европа през 19 век.

Основните характеристики на кипариса Elwoodi:

  1. Elwoodi е вид кипарис, чиято височина може да достигне 3-3,5 м. Отглежданите в домашни условия джуджета растат до 30-35 cm.
  2. Растението се характеризира с бавен растеж - не повече от 5-10 см годишно.
  3. Короната е компактна, спретната, конична. Средният диаметър на короната е 80-100 cm.
  4. Издънки изправени, растящи плътно един към друг и покрити с къси игли с подчертан иглолистен аромат.
  5. В зависимост от вида на иглите на кипариса, Elwoodi може да има различен цвят - от златисто жълт или кремав до изумрудено синьо.

Кипарисът Lawson Elwoodi има висока зимна издръжливост, което го прави отлична възможност за отглеждане в почти всички региони на Русия.

Ефедрата толерира добре замръзване и резки температурни промени, поради което се чувства чудесно на открито.

Засаждане и грижи за кипариса Elwoodi

засаждане и грижи за кипариса ElwoodiКогато засаждате и се грижите за кипарис Elwoodi, най-добре е да използвате здрави и здрави разсад, закупени от специализирани разсадници. Това ще осигури добър растеж и декоративна привлекателност на ефедрата.

За засаждане е препоръчително да изберете разсад със затворена коренова система - това ще предпази корените от изсушаване преди засаждане. Иглите трябва да са здрави и твърди.

По-добре е да се даде предпочитание на отглежданите разсад, тъй като най-често малките издънки не могат да се адаптират към ново място и бързо да умрат.

Избор и подготовка на обекта

място за кипарисиНиско разположените райони с лоша циркулация на въздуха и високи нива на подпочвените води не са подходящи за отглеждане на кипарис Elwoodi. Най-добре е да изберете добре осветена зона за ефедрата със светла сянка и добро дренаж... В същото време трябва да се уверите, че растението не е изложено на пряка слънчева светлина през целия ден.

Кипарисът расте най-добре на песъчливи или глинести почви с неутрална киселинност. Когато расте в цветна леха, дупката за засаждане трябва да се подготви през есента, като се излее смес от торф и хумус в нея.

За да отглеждате кипарис Lawson Elwoodi у дома, трябва да подготвите хранителен субстрат от речен пясък, листна почва и копка, взети в съотношение 1: 1: 3. В дъното на саксията трябва да се излее дренажен слой.

Подготовка на гърнето

кипарисови саксииВътрешният кипарис Elwoodi се засажда в голяма и широка саксия, тъй като растението има мощна и разпространяваща се коренова система. Контейнерът с ефедра е най-добре да се постави на перваза на прозореца от западната или източната страна на стаята.

глинени саксииСаксията с кипарис не трябва да се оставя на твърде засенчено място, тъй като при липса на слънчева светлина тя ще се простира нагоре, губейки кокетната си конична форма. Също така е нежелателно да го поставяте на пряка слънчева светлина - това ще доведе до изгаряния и пожълтяване на деликатните игли.

Схема за кацане

кацане на откритоМожете да започнете да засаждате кипарис Elwoodi веднага след като почвата се затопли до + 15 ° C. Дупката за засаждане на ефедрата трябва да бъде подготвена през есента. Диаметърът му трябва да бъде поне 2 пъти по-висок от кореновата система.засаждане на кипарис в саксия

Схема за засаждане на кипарис:

  1. На дъното на дупката за засаждане напълнете слой дренаж - фин чакъл, тухлени стърготини, камъчета или експандирана глина. Височината на слоя трябва да бъде най-малко 20-30 cm.
  2. 10-15 дни преди засаждането, напълнете дупката с вода и я оставете да поеме напълно.
  3. Пригответе хранителен субстрат от речен пясък, листна почва, трева и торф в съотношение 2: 2: 2: 1.
  4. Потопете разсада в дупката и внимателно разнесете корените му. Уверете се, че кореновата шийка е изравнена със земята.
  5. Напълнете кладенчето с подготвения субстрат, без да набивате и изсипете обилно.

Когато засаждате няколко кипариса Elwoodi в градината, наложително е да оставите разстояние от най-малко 1 м между растенията.

Грижа за кипарис Elwoodi

Грижа за кипарис ElwoodiКогато засаждате и се грижите за кипарисите Elwoodi у дома, е много важно да осигурите на иглолистното растение оптимален микроклимат. Температурата на въздуха през лятото не трябва да надвишава + 25 ° С, а през зимата трябва да падне под + 10 ° С. Ефедрата може постепенно да се втвърди чрез понижаване на температурата до + 7 ° C.

cypress elwoodi на сайтаПрез лятото саксията с кипарис е най-добре да се изнесе на балкона или терасата. Оставете на мека, разсеяна слънчева светлина.

Ефедрата се нуждае от висока влажност. Следователно е необходимо да се напръсква на всеки 2-3 дни с предварително утаена вода.

За да запази своята декоративна привлекателност, кипарисът трябва да бъде оформен. В началото на пролетта премахнете всички изсъхнали, замразени и болни издънки. Също така е препоръчително да се премахнат всички клони, растящи вътре в храста. Те не пропускат слънчева светлина и създават благоприятна среда за размножаване на насекоми вредители.

Поливане

функции за поливанеElwoodi cypress има специални изисквания за напояване. Не позволявайте почвата под растението да изсъхне. Не понася обаче застояла влага. Честотата на поливане зависи от метеорологичните условия и температурата на въздуха.

При отглеждане на открито поливането трябва да се извършва всяка седмица, а при сухо време - на всеки 3-4 дни. Под всяко растение изсипете кофа чиста, утаена вода със стайна температура. Освен това можете да напръскате иглите от спрей бутилка.

В горещите летни дни можете да организирате допълнителна влага за кипариса. За целта изсипете експандирана глина или малки камъчета в широк леген, налейте вода и сложете саксия с ефедра.

Възрастните ефедри са устойчиви на суша. Но при продължителна липса на влага иглите им започват да пожълтяват и декоративните качества намаляват.

Подхранване и резитба

резитбаElwoodi cypress не се нуждае от често хранене. Торът е достатъчен, за да се прилага веднъж месечно. За младите иглолистни дървета честотата на хранене се увеличава до две на месец. За тази цел можете да използвате иглолистни Kemiru, Aquarin или други сложни минерални торове, предназначени за декоративни иглолистни култури.

Торовете трябва да се прилагат само от март до края на август. Подхранването може да се прилага по корен и листен метод. Младите иглолистни дървета могат допълнително да се хранят с разтвор на Epin чрез пръскане на растенията 1-2 пъти месечно.

подстригване на кипарисЗа да се запази визуалната привлекателност и богатият цвят на иглите, Elwoodi cypress може да се храни с разтвор на магнезиев сулфат. Сместа се приготвя от 10 литра вода и 1 чаена лъжичка от лекарството.

Elwoodi cypress е растение, което се радва на вниманието на много градинари.Ако са изпълнени минималните изисквания за поддръжка, можете да създадете елегантна и привлекателна ефедра. Тя ще се превърне в луксозна украса за всеки перваз на прозореца или градинско цветно легло.

Засаждане и грижи за кипариса Elwoodi (трансплантация) - видео

Градина

Къща

Оборудване